חרם חברתי

תוכן עניינים:

חרם חברתי: האם תופעת קורית גם בשנת 2021?

חלקנו יכולים להיזכר בחרדה שליוותה את שיעורי ההתעמלות בבית הספר כשהמורה אמר להתחלק לקבוצות. מי שלא היה בטוח בפופולריות שלו ידע שיש סיכוי שהוא זה שיעמוד שם אחרון בזמן שכל הילדים האחרים יצטוותו יחד. החרדה הזאת מלווה אנשים רבים גם בתור מבוגרים, אם כי לא באותה עוצמה מטלטלת של גיל הנעורים.

הדחייה היא כלי רגשי-חברתי חזק ביותר שמפעיל את הפחדים הקמאיים של כל מי שחי בחברה אנושית. בעידן בו אנשים חיו בשבטים והיו תלויים זה בזה על מנת לשרוד, המשמעות של דחייה הייתה מוות והפחד מפנייה נשאר חלק מהטבע האנושי.

כיום, חרם חברתי נפוץ מאוד בקרב ילדים ובני נוער אשר נמצאים בשלב התפתחותי בו הם לומדים על יצירת קשרים וחברויות. על אף שמטרת החרם היא לא תמיד לגרום לנזק, חוויות של דחייה ונידוי עלולות להשפיע בצורה משמעותית על הבריאות הרגשית של מי שסבל מהחרם, לצערנו, בשל השתלטות הרשתות החברתיות על חיי הילדים והנוער, החרם הפך אגרסיבי יותר ואינטנסיבי יותר ובמקרים רבים הוא חורג לכתיב בריונות ברשת לכל דבר ועניין.

מהו חרם חברתי?

חרם חברתי היא צורת הדחייה החברתית החזקה ביותר, זו שאומרת לאדם שהוא לא שייך יותר למעגל החברתי שלו. יש עדויות לחרמות עוד מימים קדומים בהם שימשו כלי בידי הדת והממשל לנידוי חוטאים או הרחקת מתנגדים. חרם חברתי מתבטא בדחייה ונידוי של אדם על ידי קבוצה של אנשים. יש מגוון רחב של סיבות לחרם חברתי החל מהבדלים אישיותיים וכלה בהבדלים אתניים, תרבותיים והשפעות של דעות קדומות.

חרם מתבטא במספר דרכים שונות. הימנעות ממתן שירות, התעלמות, הסתרת מידע שידוע לשאר חברי הקבוצה, הערות מעליבות, הוצאת דיבה על המוחרם ועוד. למרות שחרם חברתי יכול להיות כמעט בלתי נראה למי שאינו חלק מהקבוצה, עבור חברי הקבוצה והאדם המוחרם הוא ברור וגלוי מאוד.

נשאלת השאלה האם כל סוג של דחייה היא חרם חברתי? למשל, בדוגמה למעלה הזכרנו מקרה בו ילד נבחר אחרון לקבוצה בשיעור התעמלות. הוא חווה דחייה ואולי גם רגשות קשים שנלווים אליה, אבל יתכן שלא נבחר מסיבות ענייניות, הוא פשוט לא מצטיין במשחק. במידה והסיבה בגללה לא נבחר קשורה לדברים לא עניינים כמו האופי, הדת, הרקע החברתי ועוד, אז כבר ניתן לומר שמדובר במעשה של בריונות.

חרם חברתי

חרם אצל ילדים

מערכות היחסים שמתפתחות בין ילדים הן חלק מתהליך הלמידה שלהם על חיים חברתיים. החוויות שהם צוברים בתהליך הלמידה אינן תמיד חיוביות, אך הן כן הזדמנות ללמידה והתפתחות. ילדים משתמשים במערכות היחסים על מנת לבנות את הציפיות שלהם מאחרים, להבין מה אחרים חושבים עליהם, האם אפשר לסמוך על אנשים ועד כמה יש להם שליטה במרחב החברתי.

ילד שעובר חרם חברתי הוא ילד שחווה דחייה ונידוי מתמשכים מצד ילדים אחרים. שלא כמו דחייה רגילה, במקרה של חרם חברתי הסיבה קשורה להתנהגות או לתכונות של הילד המוחרם. כלומר, זה לא מקרה בו קבוצת ילדים בוחרת לא לשחק עם מי שאינו טוב במשחק כלשהו, אלא מקרה בו קבוצת ילדים בוחרת לא לשחק עם ילד שוב ושוב כי הוא ביישן מדי או שחצן מדי או נראה שונה מהם וכדומה.

סיבה נוספת לחרם חברתי בקרב ילדים היא פחד. הפחד יכול להיות פחד ממי ששונה מהילדים בקבוצה, למשל ילדה שמתחילה את ההתבגרות המינית שלה מוקדם ומעוררת פחד מהשינוי הצפוי לילדים האחרים או פחד מפגיעה במעמד החברתי של חברי הקבוצה המחרימה, למשל ילד שמרגיש מאוים מילד פופולרי אחר ויוזם חרם חברתי נגדו כדי לשמר את מעמדו בקבוצה.

חרם בבית הספר – "חרם כיתתי"

ילדים מבלים שעות רבות מהיום שלהם בבית הספר וזהו אחד המקומות העיקריים בו הם חווים אינטראקציות חברתיות. המרחב הכיתתי הוא מקום בו ילדים לומדים יחד, משחקים יחד ויוצרים חברויות ויריבויות עם ילדים בני גילם.

חרם כיתתי הוא חרם על אחד מילדי הכיתה שמתבצע על ידי קבוצה משמעותית מבני כיתתו או במקרים קיצוניים על ידי כל ילדי הכיתה. על פי מחקר שהתבצע במרכז טאוב, בכ-60% מכיתות בית הספר התרחש לפחות תהליך אחד של חרם נקודתי כלפי אחד התלמידים או התלמידות, אנו נוטים להאמין שהנתונים אף גבוהים יותר.

חרם כיתתי יכול להתרחש בכל גיל אך הוא נפוץ במיוחד בכיתות ה'-ו', סביב גילאי 10-12. בגילאים אלה ילדים מתנסים בתקשורת בוגרת ובביסוס מקומם בעולם ביחס לילדים אחרים. הכיתה היא כר פורה להתנסויות אלה ולכן גם מקום בו עלול להתרחש חרם חברתי.

אחד המצבים הידועים שמעידים על חרם כיתתי הוא ילד שלא מוזמן למסיבת יום הולדת אליה הוזמנו כל יתר חברי הכיתה. על אף שהילדים האחרים שהוזמנו כביכול אינם שותפים לחרם, הם משתפים איתו פעולה והילד המנודה מסומן כילד שאינו רצוי במסגרת החברתית של הכיתה.

חרם חברתי באינטרנט: כיצד זה בא לידי ביטוי?

השימוש הנרחב של ילדים, בני נוער ומבוגרים במדיה החברתית יצר מרחב חברתי חדש שאינו פיזי ומתקיים כולו בעולם הווירטואלי. תופעת החרם החברתי באינטרנט נולדה מתוך העולם הזה בו כמעט לכל אדם יש פרופיל ברשת חברתית והוא מנהל קשרים חברתיים דרך האינטרנט.

חרם חברתי באינטרנט יכול לבוא לידי ביטוי בצורות הדומות לחרם חברתי במרחב הפיזי כמו התעלמות, הטרדה, תוקפנות והפצת מידע כוזב נגד אדם מסוים. במקרים חמורים אנו אף נתקלים במקרים של סחיטה מינית ברשת ופעולות אחרות שמהוות פגיעה בפרטיות של הקורבן. זוהי למעשה סוג של בריונות שמתקיימת לרוב במדיה החברתית אך לא רק.

חרם חברתי באינטרנט יכול לבוא לידי ביטוי גם בהדרה של ילד או אדם מקבוצות אליו משתייכים חברים במעגל החברתי שלו. למשל יצירת קבוצה לשליחת הודעות כמו קבוצת וואטסאפ אליה לא יוזמן רק ילד אחד מהכיתה או רק עובד אחד מצוות העובדים.

התמודדות עם חרם חברתי

ההתמודדות עם חרם חברתי היא קשה ביותר ועלולה להפוך לחוויה טראומטית ולהשפיע על מערכות יחסים בגיל הנעורים והבגרות. אך במקרים מסוימים, התערבות הורית ומערכתית תומכת יכולה לסייע להפוך את החוויה למקום של צמיחה והתפתחות. ילדים שעוברים חרם חברתי לא תמיד יספרו על זה למבוגרים ולכן חשוב לנסות לשים לב לסימנים המעידים על מצוקה רגשית של הילד. ילדים שחווים חרם חברתי יראו התנהגויות שונות כמו אגרסיביות, חרדה או התבודדות.

הורה שחושש שילדו עובר חרם חברתי יכול פעול במספר דרכים על מנת לעזור לו. ראשית, יש לנסות לשמור על קור רוח. לעיתים קרובות הורים חווים הזדהות עם הכאב של הילד עד כדי מצוקה רגשית ולכן אינם יכולים להיות פנויים באמת לעזור לו. יש להתייחס לתחושות אלה ולקבל עזרה בעיבוד שלהן לפני שפועלים לטובת הילד.

חשוב לפתח ערוץ תקשורת בטוח עם הילד ולתת לו מקום להתבטא ללא חשש מביקורת או שיפוטיות. לעיתים הילד זקוק לעזרה בהפיכת הרגשות שלו למילים כיוון שהוא חווה אותם בעוצמה רבה לראשונה. כמו כן, ניתן לסייע לילד ביצירת אלטרנטיבות חברתיות אחרות עם בני גילו שאינם חלק מהחרם, כמו בני דודים או חברים בחוג.

חווית החרם החברתי לא חייבת להפוך לטראומה אם היא מטופלת בצורה נכונה. תמיכה של המבוגרים הקרובים לילד כמו הורים ומורים בעיבוד החוויה, גילוי כוחות וחוסן פנימי ויצירת אלטרנטיבות חברתיות מחזקות, יכולות לסייע לילד להתגבר על תחושת הדחייה ולשמור על האמון בבני אדם.

ככל שהילד שיתף אתכם ואתם חשים שישנו צורך בטיפול נוסף בתחום עבירות מחשב, סייבר ואפילו איתו בריוני רשת שמטרידים את ילדיכם, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר ומומחה סייבר נהמובילים בישראל יצור עמכם קשר.

5 מתוך 5 - (17 הצבעות)
מאמרים נוספים מהתחום
חרם חברתי
בריונות ברשת
חרם חברתי

חרם חברתי: האם תופעת קורית גם בשנת 2021? חלקנו יכולים להיזכר בחרדה שליוותה את שיעורי

המשך לכתבה »
בריונות ברשת
בריונות ברשת
בריונות ברשת

בריונות ברשת: כשהאינטרנט הופך לזירת קרב אחד מהאתגרים הגדולים שהביאה עמה ההתפתחות המואצת של המדיה

המשך לכתבה »
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים או חייגו אלינו!
מאמרים מובילים
חייגו עכשיו