עבירות מחשב

תוכן עניינים:

עבירות מחשב: זירת הפשיעה המתפתחת בעולם

איך הפכו עבירות מחשב לתחום הפשיעה המשגשג ביותר ברחבי העולם? בשנת 2021 קשה להאמין שהמין האנושי התקיים אי פעם ללא מחשבים ואינטרנט, למרות שעולם האינטרנט והמחשבים מלווה אותנו בעשורים האחרונים מדובר בעולם שמתחדש ומתעדכן במהירות מסחרר, קשור בכל תחומי החיים, נפוץ בכל תחום מקצוע ומרחב, החל מאנשי עסקים, חברות הייטק, עסקים קטנים ועד לילדים בבית הספר. המחשב שינה את חיינו ופתח עולם חדש ונפלא של למידה, ידע וטכנולוגיה וכיום המחשב מלווה אותנו בכל צעד בחיי היום יום עד שרובנו לא נוכל לתפקד באופן מלא בלעדיו. כאן נמצאת נקודת התורפה העיקרית של עולם המחשבים, הם נהיו קרקע פורייה לעבירות מחשב פליליות שמנצלות את התלות האנושית בשימוש במחשב על מנת להזיק. בגלל שהטכנולוגיה מתפתחת, אנונימית ונטולת גבולות פיזיים, טווח העבירות הפליליות שאפשר לבצע באמצעות מחשבים גדל עם הזמן ועם מידת היצירתיות של עברייני המחשב והסייבר. בעוד שעולם הסייבר מתקדם בקצב מסחרר, החוק נשאר מאחור ומתקשה להדביק את הפער. בפועל, חוק המחשבים נחקק ב-1995 ולא התעדכן מספיק כדי להתאים לעולם הטכנולוגיה של 2021.

מה זה עבירות מחשב?

עבירות מחשב הן עבירות על חוק המחשבים שנעשה בהן שימוש במחשב, או עבירות על החוק שנעשו כלפי מחשב. סוגים רבים של עבירות נופלות תחת הגדרה זו בגלל השימוש הרב במחשבים בימינו. דוגמאות נפוצות:
  1. חדירה לחומר מחשב – פריצה או התחברות למחשב ללא הסכמת בעל המחשב.
  2. גניבת מידע – חברות מסחריות ואנשים פרטיים מחזיקים מידע יקר ערך במחשביהם, ההאקרים ועברייני המחשב יודעים זאת ועושים הכול כדי לגנוב מידע רגיש ויקר ערך ולסחור בו.
  3. הימורים – בעבר ארגוני הפשיעה נאלצו להפעיל בתי קזינו לא חוקיים במקומות מסתור. כיום עולם ההימורים הלא חוקיים מתנהל רובו ככולו ברשת האינטרנט.
  4. סחיטה באיומים – גם בתחום הסחיטה ארגוני הפשע הבינלאומיים גילו את עולם הסייבר והם פועלים בדרכים מתוחכמות כדי לבצע עוקצי סחיטה ברשת.
  5. הלבנת הון – עבירות כלכליות מבוצעות אף הן דרך האינטרנט במטרה להלבין הון שחור, כך למשל עולם הפורקס, האופציות הבינאריות, תחום מטבעות הקריפטו וזירות המסחר ברשת האפלה – הדארקנט.
  6. עבירות מין – עבירות מין רבות מבוצעות דרך מחשב כגון הפצת סרטוני מין, עבירות פדופיליה, הטרדה מינית באינטרנט ועוד.
כאמור, עבירות פליליות רבות קלות יותר לביצוע בעולם הווירטואלי בגלל האנונימיות שהמחשב מציע למבצעי העבירה ותחושת הביטחון היחסית שמרגיש עבריין הרשת. עבירות מחשב כמו סחיטה או הונאה, כמו גם מעקב בלתי חוקי ובריונות רשת, קלות יותר לביצוע במחשב מאשר בעולם הפיזי שכולל סיכונים פיזיים רבים לעבריינים. נקודה נוספת שחשוב לקחת בחשבון היא כמות המידע הבלתי נגמרת על כל אחד ואחת מאתנו באינטרנט וברשתות החברתיות – כמויות המידע שאנו מפרסמים על עצמנו הופכות אותנו פגיעים במיוחד לחשיפה או לשימוש לרעה נגדנו. מבצעי עבירות מחשב יודעים זאת ומנצלים את זמינות המידע על מנת לפגוע, לשבש או להטריד אנשים פרטיים, חברות, ארגונים ומוסדות שלטון. עבירות מחשב

מה מוגדר מחשב?

לפני שנוכל להתעמק בהבנת עבירות מחשב ומה שקבוע בחוק לגביהן, עלינו לשאול את עצמנו מה בעצם נופל תחת ההגדרה של "מחשב"? האם ביצוע עבירה באמצעות טלפון חכם יכולה להיחשב כעבירת מחשב? האם גם מכשיר שיש בתוכו סוג של מחשב זעיר, כמו מאזניים אלקטרוניים או מיקרוגל, נחשב כמכשיר שניתן לבצע באמצעותו עבירות אלו? חוק המחשבים מגדיר מחשב כך
"מכשיר הפועל באמצעות תוכנה לביצוע עיבוד אריתמטי או לוגי של נתונים, וציודו ההיקפי, לרבות מערכת מחשבים, אך למעט מחשב עזר"
ההגדרה של מחשב עזר על פי חוק זה היא:
"מחשב המסוגל לבצע פעולות חישוב אריתמטיות בלבד ופעולות הכרוכות בביצוע פעולות כאמור".
אז החוק בישראל, על אף שחוקק לפני המצאת הטלפון החכם והמחשבים המתוחכמים, מתייחס באופן מפורש לכל סוגי המחשבים האפשריים; מחשב שולחני, מחשב נייד, סמארטפון, מערכות מחשב, מצלמות רשת, שעון חכם וכל מכשיר שיכול לבצע עיבוד לוגי של נתונים. החוק מחריג מוצרי חשמל "טיפשים" שיכולים לבצע עיבוד נתונים כגון מחשבון מתמטי.

חוק המחשבים, תשנ"ה-1995

חוק המחשבים נחקק בישראל בשנת 1995 ועל בסיסו דנים בעבירות המחשב השונות. הצורך לחוקק את החוק עלה בגלל ההבנה שלמרות שהמחשבים תופסים מקום מרכזי בפעילות של החברה המודרנית, אין לנו את הכלים החוקיים להתמודד עם הפשיעה שמקושרת אליהם. לראשונה, נאלצו המחוקקים להתמודד עם פשיעה שמתבצעת במרחב וירטואלי. אם בעבר, גנב היה צריך להגיע לבנק בעצמו על מנת לבצע שוד, כיום הוא יכול לעשות זאת ממרחק של אלפי קילומטרים, מבלי להניח כף רגל בזירת הפשע ותוך הצבת אתגרים לא פשוטים לרשויות אכיפת החוק המקומיות. תופעה זו הפכה את עברייני המחשב לחמקמקים יותר ודרשה התאמה של החוק ומנגנוני אכיפת החוק למרדף אחריהם. דמיינו לעצמכם האקר שיושב במדינת עולם שלישי ומבצע עבירות מחשב כלפי ארגונים וגופים במדינת ישראל בקלי קלות באופן שמצריך מעורבות של מומחה סייבר לאיתור והגעה לאותו עבריין לצד דיווח לרשויות החוק הבינלאומיות דוגמת האינטרפול. על מנת להתמודד עם התפתחות הפשיעה סביב טכנולוגיית מחשבים, ההגדרות בחוק הן לרוב רחבות ביותר ומשאירות מקום לפרשנות של בתי המשפט. ההחלטה לחוקק חוק רחב יחסית מוכיחה את עצמה בעידן המודרני שכן עולם המחשבים משתנה ומתפתח במהירות מסחררת, כך שאם חוק המחשבים לא היה נרחב ביותר היה צורך לתקן אותו באופן שבועי. בשנת 2012 תוקן החוק כך שנוספה לו עבירת "עשיית פעולה אסורה בתוכנה" שעד אז לא ידעו איך להתמודד איתה.

סוגי עבירות מחשב בישראל

חוק המחשבים הניח את הבסיס להרתעה וענישה של עבירות מחשב שונות. בחלק זה של המאמר ננסה להסביר בקצרה את סוגי עבירות המחשב הקבועות בחוק וניתן דוגמאות לעבירות כאלה ולעונש הצפוי למי שמבצע אותן. לקריאה מעמיקה יותר על כל אחת מהעבירות ניתן ללחוץ על הקישור ולעבור למאמר מלא ומקיף על כל עבירה.
  • שיבוש או הפרעה למחשב או לחומר מחשב: בסעיף זה נכללות עבירות שגורמות לפגיעה במחשב עצמו או במידע שנמצא עליו, זו הגדרה רחבה מאוד כך שניתן לשבש או להפריע למחשב במגוון דרכים, החל מהתקנת וירוס או תוכנה זדונית במחשב, הצפנה או נעילה של מחשב באמצעים טכנולוגיים מורכבים ועד הפרעה פיזית או שיבוש פיזי של חומר מחשב – למשל, השמדה פיזית של חומרי מחשב. עבירה זו עלולה להביא למאסר של 3 שנים.
  • עשיית מידע כוזב או פלט כוזב: שימוש במחשב לאחסון או העברה של מידע כוזב או ליצירת מידע שאינו נכון הוא עבירה פלילית. דוגמה לכך יכולה להיות למשל הנפקת דוחות שקריים והפצתם. אנו רואים עבירות אלו במקרים רבים של הלבנת הון ומימון טרור והעונש הקבוע בחוק לעבירות אלה הוא עד 5 שנות מאסר.
  • חדירה לחומר מחשב: העבירה הנפוצה ביותר בתחום עבירות המחשב. כניסה לחומר מחשב או למחשב עצמו ללא רשות הבעלים. החדירה למחשב יכולה להתבצע בכל מיני דרכים, להיכנס לחשבון של אדם אחר עם קוד המשתמש והסיסמה שלו בקלות ובצורה פרימיטיבית יחסית ויכולה להתבצע גם באופן מתוחכם כמו פריצה מרחוק למחשב והשתלטות עליו. העונש הצפוי הוא 3 שנות מאסר.
  • חדירה לחומר מחשב כדי לעבור עבירה אחרת: זו בעצם עבירה "חדירה לחומר מחשב בנסיבות מחמירות". החוק מזהה שלעיתים קרובות החדירה למחשב נעשית על מנת לבצע עבירה נוספת, כמו חדירה למחשב מרחוק והשתלטות על מצלמת הרשת של הקורבן כדי לבצע נגדו סחיטה מינית ברשת, פגיעה בפרטיות או כדי לגנוב מידע ממתחרים, הוצאת דיבה וכדומה. העונש על עבירות מסוג זה עלול להוביל למאסר של 5 שנים.
  • פעולה אסורה בתוכנה: חוק המחשבים מבקש למנוע יצירה של תוכנה שמטרתה לפגוע או לשבש פעילות של מחשב או לבצע כל עבירה פלילית. כך למשל הדלפת מאגר המידע אגרון באמצעות קובץ ממוחשב מהווה עשיית פעולה אסור בתוכנה שכן נוצר מאגר מידע בלתי חוקי שפגע בפרטיות הציבור. דוגמה נוספת לפעולה אסורה בתוכנה היא תוכנת "Spyphone" שמוחדרת למכשירים חכמים כדי לבצע האזנת סתר ולעקוב אחרי המשתמש. העונש הוא עד 3 שנות מאסר.
לסיכום, התפתחות עולם המחשבים הביאה להתקדמות אדירה של המין האנושי וקשה לדמיין את החיים שלנו בלעדיה. אך לצד ההתפתחות הזו, החלה להתפתח גם פשיעה הקשורה לעבירות מחשב שיש לה פוטנציאל לגרום נזק אדיר. את פוטנציאל הנזק הזה ניתן להגביל על ידי אכיפת חוק המחשבים וענישת העבריינים בהתאם.

מומחה סייבר להתמודדות עם עבירות מחשב

מומחי הסייבר שלנו בעלי ניסיון רב, הכשרות מכל רחבי העולם, יוצאי יחידות מובחרות בצה"ל ובעלי השכלה אקדמית הרלוונטית להתמודדות עם עבירות מחשב. אנו עובדים בשיתוך פעולה הדוק עם עורכי דין לעבירות סייבר המובילים במדינת ישראל וחברות סייבר ואבטחת מידע המועסקות בפרויקטים של משטרת ישראל ובתי המשפט השונים. נפלת קורבן לעבירת מחשב? אתה חשוד בביצוע עבירת מחשב? פנה אלינו ללא התחייבות לקבלת מידע ראשוני וטיפול בעניינך על ידי טובי המומחים.  
4.5 מתוך 5 - (21 הצבעות)
מאמרים נוספים מהתחום
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים או חייגו אלינו!
מאמרים מובילים
חייגו עכשיו