חדירה לחומר מחשב שלא כדין

תוכן עניינים:

חדירה לחומר מחשב שלא כדין היא עבירה פלילית שקבועה בחוק המחשבים. מהי חדירה לחומר מחשב? ומהו בכלל חומר מחשב? בשונה ממה שנוטים לחשוב, חדירה לחומר מחשב היא לא רק פריצה מתוחכמת של האקר (Hacking) למחשב, היא יכולה להתרחש גם באמצעים פשוטים יותר. למשל, אישה שחושדת שבעלה בוגד בה ומחטטת לו בטלפון הסלולארי חודרת לחומר מחשב בניגוד לחוק או עובד שעומד לפני הליך פיטורין ונכנס למחשב במקום העבודה כדי להוציא נתונים לפני שיפוטר.

סעיף 4 לחוק המחשבים קובע כי חדירה שלא כדין לחומר מחשב היא עבירה שעונשה שלוש שנות מאסר. בסעיף 5 נקבעת נסיבה מחמירה, לפיה חדירה לחומר מחשב שבוצעה על מנת לעבור עבירה אחרת עונשה חמש שנות מאסר. חוק המחשבים נועד כדי למנוע שיבוש, שינוי, פגיעה במחשב או בתוכנה, חדירה, חריגה מהרשאה בשימוש במחשב. מטרתו של סעיף 4 לחוק המחשבים היא איסור על חדירה למחשב באמצעים אלקטרוניים או בכל אמצעי אחר, כלומר כניסה לקבצים וצפייה בהם.

החוק מחריג מעשה אחד שלא ייחשב עבירת מחשב והוא האזנת סתר, שעל פניו מהווה עבירת מחשב אך היא מוסדרת בחוק האזנת סתר ויש לה ענישה שונה וכללים אחרים. חוק המחשבים נחקק בתקופה בה הייתה העבודה אל מול מחשב שונה באופן משמעותי מהיום. באותה תקופה, תקשורת עם מחשב בוצעה באמצעות הזנת שם משתמש וסיסמה. כלומר, הדרך היחידה לחדור לחומר מחשב הייתה עקיפת הסיסמה. כיום, המצב הטכנולוגי שונה באופן משמעותי. ישנן אינספור דרכים אחרות שבהן מחשבים מתקשרים אלה עם אלה. בין דרכים אלה ניתן למנות את הדואר האלקטרוני, שידורי טלוויזיה דרך האינטרנט, רשתות חברתיות וכן הלאה. על כן לא תמיד ברור איזו חדירה עולה כדי חדירה שלא כדין.

מהי בדיוק חדירה לחומר מחשב?

החוק מגדיר "חדירה לחומר מחשב" כך:

חדירה באמצעות התקשרות או התחברות עם מחשב, או על ידי הפעלתו, אך למעט חדירה לחומר מחשב שהיא האזנה לפי חוק האזנת סתר, תשל"ט-1979.

מדובר בהגדרה רחבה מאוד שיכולה לכלול כל פעולה שמפעילה את המחשב בכל דרך שהיא כגון התחברות מרחוב דרך האינטרנט, התחברות פיזית באמצעות כונן או מחבר USB ועד כניסה פיזית למחשב באמצעות הקשת סיסמה ושימוש במחשב בניגוד להסכמת הבעלים. כך יוצא שלא רק גאוני מחשבים והאקרים למיניהם עלולים לבצע עבירות מחשב חמורות, אלא גם אנשים נורמטיביים ורגילים לגמרי עלולים להסתבך בעבירת החדירה למחשב.

חדירה לחומר מחשב שלא כדין

מהו חומר מחשב?

מהו מחשב בעצם? האם מחשב נייח, נייד או אולי גם טלפון סלולארי? לפי סעיף 1 לחוק המחשבים, "חומר מחשב" הוא "תוכנה או מידע". כלומר – נתונים, סימנים, מושגים או הוראות. בהכללה, ניתן לקבוע כי "חומר מחשב" הוא כל חומר דיגיטלי שהוא לרבות מחשב, מכשיר טלפון חכם, דיסקים, כונן חיצוני, התקן USB, אחסון בענן וכדומה. כך יוצא שגם מי שלקח טלפון סלולארי של אדם אחר כדי "לחטט" בו ביצע עבירה של חדירה לחומר מחשב בניגוד לחוק.

דוגמה לתיק פלילי של חדירה לחומר מחשב שנדון בבית משפט

בפסק הדין שניתן בעניין של אבי מזרחי דנו במקרה שבו נאשם בניסיון לחדירה לחומר מחשב ניסה לחדור לאתר של המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים. השופט טננבוים הביע את הבעייתיות שבמושגים "חדירה שלא כדין" לעניין חדירה לחומר מחשב, שאינו מוחשי כמו אתר אינטרנט. השופט סקר את שתי הגישות המקובלות בנושא בעולם:

  1. גישה מצמצמת – נהוגה בארצות הברית, לפיה החדירה מהווה עבירה רק אם היא מלווה בשימוש בלתי מורשה או בגרימת נזק למחשב, גישה שדורשת יסוד נפשי של כוונה כדי להרשיע נאשם.
  2. גישה מרחיבה – נהוגה במדינות אירופה וקרובה יותר לגישת המשפט הישראלי, לפיה החדירה עצמה למחשב היא אסורה, בין אם גרמה נזק למחשב או לחומר שבתוכו ובין אם לא נגרם נזק.

בפסק הדין נקבע שבכל מקרה לגופו בית משפט צריך לדון אם החדירה הספציפית למחשב היא מותרת או אסורה, כך שאין שום וודאות בנושא ואנו ממליצים לנהוג בזהירות מרבית לפני שמבצעים כל פעולה שקשורה במחשב, תוכנה, אחסון או שרת שלא שייך לכם ולא קיבלת אישור מפורש לחדור אליו.

התפתחות משמעותית בפרשנות עבירת החדירה לחומר מחשב שלא כדין חלה בפסק דין מאוחר יותר בעניין עזרא, שבו הגדיר בית המשפט את היסוד ההתנהגותי של "חדירה" באופן מרחיב. כלומר, כל כניסה או השגת גישה אל מידע אשר נמצא במחשב, בכל דרך שהיא, הוגדרה כ"חדירה" לחומר מחשב. השופט קבע שחדירה "שלא כדין" היא חדירה ללא הרשאה מהבעלים של חומר המחשב או מכל גורם אחר שמוסמך לתת הסכמה כזו. לאור ההגדרה הרחבה של היסוד "חדירה" באמצעות חומרה מתאימה וגישה פיזית אל המחשב מושא העבירה, והן חדירה באמצעות התחברות אל המחשב מרחוק, באמצעות אמצעי תוכנה מתאימים, תיחשבנה לחדירה לחומר מחשב.

בנוסף, עולה מפסק הדין שאין לדרוש שהמחשב אליו חדר העבריין יהיה מוגן בסיסמה. יחד עם זאת, קיימת חומרה יתירה בחדירה למחשב שהיה מוגן בסיסמה, הבאה לידי ביטוי בחומרת העונש שמוטל על מבצע העבירה.

ייעוץ עם מומחה סייבר לעבירת חדירה לחומר מחשב

במקרים רבים קשה למשטרה, לפרקליטות ולבתי המשפט להבין את עבירת החדירה לחומרי מחשב ובוודאי שקשה להם לנתח ראיות דיגיטליות. מומחה סייבר מטעמנו, עובד בקביעות בפרויקטים מטעם מדינת ישראל, משטרת ישראל ורשויות אכיפת חוק נוספות. אנו עובדים עם עורכי הדין הטובים בישראל בתחום עבירות המחשב ויחד מרכיבים צוות מושלם של מומחים לעבירות מחשב שיודעים לספק מענה מושלם לכל סוגיה או שאלה בתחום זה. חשוד בעבירת חדירה לחומר מחשב שלא כדין? חושש שחדרו למחשב שלך ורוצה להוכיח זאת? השאר לנו פרטים לייעוץ ראשוני.

5 מתוך 5 - (21 הצבעות)
מאמרים נוספים מהתחום
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים או חייגו אלינו!
מאמרים מובילים
חייגו עכשיו