סחיטה מינית ברשת

תוכן עניינים:

מהי סחיטה מינית ברשת?

סחיטה מינית ברשת האינטרנט מכונה בעגה המקצועית Sextortion, חיבור המילים Sex (מין) ו- Extortion (סחיטה). סוג זה של סחיטה באיומים לא מתבצע באמצעות הפעלת כוח פיזי על הקורבן, אלא תוך הפעלת לחצים מנטאליים, איומים וניצול מצב אינטימי ומביך בו נמצא הקורבן. ברוב המקרים, הסוחט יתחזה לאישה אטרקטיבית באחת מהרשתות החברתיות ויפנה אל הקורבן, השניים ינהלו שיחת וידאו אינטימית או בעלת גוון מיני, הסוחט יתעד את השיחה בצילומים והקלטת מסך ולאחר מכן יאיים על הקורבן שהתמונות והסרטון יופצו לבני משפחתו, חבריו ועמיתיו לעבודה אם לא ישלם סכומי כסף גדולים.

מי הקורבנות שנקלעים למצבי סחיטה מינית ברשת?

אין פרופיל מסויים לקורבנות הסחיטה המינית והתופעה פוגעת בכל קשת האוכלוסיה בישראל. יחד עם זאת, אפשר לומר בבטחה שמרבית נפגעי הסחיטה הם גברים שעשו שימוש במצלמת האינטרנט (Webcam) כדי לנהל שיחה אינטימית עם עבריין סייבר שהתחזה לבחורה והוביל את הקורבן לשיחת סקס וירטואלית (Cybersex) או התכתבויות מיניות המכונות סקסטינג (Sexting). השיחה מתועדת על ידי העבריין ותשמש אותו לסחיטת כספים מהקורבן שאם לא ישלם התכנים יופצו לחברים, בני משפחה, עמיתים לעבודה או ברשת האינטרנט בכלל.

במרוצת השנים טיפלנו בקורבנות סחיטה מכל הסוגים: גברים נשואים שניהלו שיחה אינטימית חשאית, רווקים צעירים המשתמשים באתרי היכרויות ואפליקציות שונות, אזרחים וותיקים וקשישים שאותרו מבעוד מועד על ידי הסוחטים וכדומה. המעמד הסוציו-אקונומי של קורבנות הסחיטה גם הוא נרחב, החל ממובטלים, חיילים בסדיר ואנשים המשתכרים בשכר מינימום ועד אנשי היי-טק, בעלי חברות וידוענים. מבחינת פילוח הגילואים על פי ניתוח נתונים שביצענו מרבית קורבנות הסחיטה ברשת הם קטינים עד גיל 18 וצעירים בשנות העשרים לחייהם.

Online blackmail victims graph

איך מתבצעת הסחיטה המינית?

השלב הראשון: הקמת תשתית

ברוב המוחלט של המקרים כנופיית הסוחטים יוצרת חשבון באחד מאתרי ההיכרויות או הרשתות החברתיות הגדולות דוגמת Facebook, Instagram, Tinder ודומיהן. לעיתים רחוקות, אותם ארגוני פשיעה מעסיקים נערות פיתוי מאוקראינה וממדינות שונות שמשתמשות בחשבונות אמיתיים ברשתות החברתיות כדי לבצע סחיטה מינית ברשת בפייסבוק ובאינסטגרם.

השלב השני: לכידת הקורבן

בשלב זה הסוחטים יאתרו קורבן שלטעמם רווחי לסחוט ויאספו עליו פרטים רבים ככל האפשר באמצעות האינטרנט כגון: טלפונים, כתובות, שמות של קרובי משפחה, מקומות עבודה וכדומה. לאחר שסיימו לאסוף מודיעין על הקורבן, הסוחט פונה לנסחט באמצעות החשבון המתחזה ומפתח איתו שיחה קלילה במהלכה מנסה הסוחט לרכוש את אמונו של הקורבן. בשלב כזה או אחר, השיחה מתחממת והסוחט יציע לנסח להפעיל את מצלמת האינטרנט (Webcam), לעבור לשיחה בתוכנת Skype או לקיים שיחת וידאו פשוטה באמצעות הטלפון החכם באפליקציות דוגמת Facetime, Hangouts או פייסבוק Messenger. מה שהנסחט לא יודע הוא שבשלב זה השיחה האינטימית מתועדת כולה, מסך המחשב או הסמארטפון מוקלטים והסוחט שומר צילומי מסך המתעדים את האקט המיני כולו.

השלב השלישי: סחיטה

לאחר שהקורבן נחשף לחלוטין והסוחט השיג את מבוקשו, הוא חושף את כוונותיו בפני הקורבן ומתחילה מסכת הסחיטה. לרוב, הסוחט יאיים על הנסחט בהודעות בנוסח דומה:

דוגמה לסחיטה מינית ברשת

האיום המרכזי יהיה להפיץ את את צילום המסך, תמונות אינטימיות ואת תמליל שיחת המין לקרובי המשפחה של הנסחט, לאישתו (אם הוא נשוי), לעמיתיו למקום העבודה והכל אם הנסחט לא יציית ויעביר סכומי כסף גדולים כדמי שתיקה. אך האם העברת הכספים לסוחט פותרת את הבעיה? או שהיא יוצרת בעיה לא פחות גדולה?

האם לשלם לסוחט או לסרב?

הניסיון מלמד שתשלום לסוחטים לא פותר את הבעיה, להיפך, התשלום מתמרץ את העבריין ומתגמל אותו להמשיך ולסחוט כספים. עוקץ הסחיטה בנוי באופן הזה שהקורבן יחוש שאין לו ברירה מלבד תשלום דמי הסחיטה, אך עד מהרה יתברר לו שאין לסוחט כל כוונה להפסיק. טיפלנו במאות מקרים והתמודדנו עם כנופיות שונות מכל רחבי העולם והענקנו פיתרון ללקוחות מכל רחבי ישראל, הדבר היחיד שזהה בכל המקרים הוא שתשלום הסחיטה הופך את הסיטואציה ליותר מורכבת וקשה לפתרון.

לפעמים, על מנת לשכנע את הקורבן לשלם "רק עוד תשלום אחד", הסוחטים מייצרים מניפולציה רגשית כלפי הנסחט ומספרים לו שיש מניע מוצדק לסחיטה שהם מבצעים, למשל, הצורך שלהם לממן טיפול רפואי לבן או בת משפחה חולה. לכן, לאחר התשלום הראשון הסוחט יסביר לנסחט שהוא זקוק רק לעוד תשלום אחד כדי לממן את הטיפול הרפואי ולאחר מכן הוא יניח לו לנפשו. כמובן שמדובר בהונאה נוספת ואין ליפול בפח.

דרכי טיפול והתמודדות עם סחיטה מינית ברשת

הפתרון הפשוט ביותר והחינמי לחלוטין או להתעלם מהסוחטים, לנתק איתם כל מגע ולא להיענות לדרישותיהם. בטווח הרחוק, מדובר בפתרון שעובד בחלק גדול מהמקרים שכן הסוחטים מבינים שאין להם מינוף על הקורבן וכדאי להם להפסיק לבזבז עליו משאבים ולעבור הלאה. יחד עם זאת, במקרה זה הסוחט עלול להפיץ את התוכן האינטימי כדי לבחון עד כמה הקורבן רציני. מי מכם שרוצה להימנע מהפצה או לכל הפחות למזער את הסיכוי שהיא תתרחש – מוזמן לפנות אל מומחי הסייבר שלנו לקבלץ ייעוץ ראשוני ופרטים נוספים.

סחיטה מינית ברשת, מעצם היותה, היא עבירה פלילית מסוג סחיטה באיומים. אך לצידה אנו נתקלים גם בעבירות נלוות דוגמת עבירות מין שמבוצעות דרך הרשת, ניצול מיני, הטרדה מינית, פגיעה בקטינים ופורנוגרפיה של ילדים, פריצה וחדירה לחומר מחשב והאזנות סתר. לכן מקרים מסוימים מטופלים תוך שילוב ושיתוף פעולה בין אנשי סייבר ואבטחת מידע לבין עורכי דין מומחים לעבירות סחיטה מינית ברשת, עבירות מחשב ורשת.

לסיכום, מספר טיפים לקורבן סחיטה מינית ברשת:

  1. אל תשלם לסוחט.
  2. תעד את כל ההתכתבות ושמור את כל הפרטים.
  3. נסה לעכב את הסוחט עד לקבלת עזרה מקצועית.
  4. השאר לנו פרטים ונשוב אליך בדחיפות.
4.6 מתוך 5 - (25 הצבעות)
מאמרים נוספים מהתחום
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים או חייגו אלינו!
מאמרים מובילים
חייגו עכשיו