סחיטה ברשת

תוכן עניינים:
סחיטה ברשת או בשמה המקצועי Online Extortion היא הונאת רשת נפוצה ומגוונת. עבריינים בכל רחבי העולם מפעילים שיטות הונאה, התחזות וסחיטה ברשת על מנת לסחוט כספים מגולשים ברחבי האינטרנט. במוקד הסייבר שלנו מתקבלים מאות דיווחים בכל חודש על הונאות סחיטה ברשת ובייחוד החל מתקופת משבר הקורונה בשנת 2021. הסיבה המרכזית אותה זיהינו היא השהייה הארוכה והממושכת של הציבור בבתים, השיעמום הגובר שהוביל אזרחים רבים ליצור קשר עם זרים באמצעות הרשתות החברתיות ואתרי הצ'אט. איך להתמודד עם סחיטה ברשת? האם לשלם לסוחטים? צוות מומחי הסייבר שלנו מסביר:

סוגי סחיטה ברשת

מטרת הסחיטה היא כמובן קבלת סכומי כסף מהקורבן, שאם לא ישלם, יבצע הסוחט אקט מסויים שהנסחט חושש ממנו. השוני בין סוגי הסחיטה ברשת בדרך כלל נעוץ בשיטת הסחיטה ובסיבה שמניעה את הקורבן לשלם. כך למשל, סוגי הסחיטה הבולטים הם:
  1. איומים לפגיעה פיזית: אנו נתקלים במקרים בהם הסוחט מאיים לפגוע פיזית בקורבן אם לא ישלם כסף כך שיגיע אליו או לבני משפחתו ויפגע בהם. בחלק גדול מאירועי הסחיטה הקורבנות קטינים ובני נוער והסוחטים מוכרים לקורבן כאחד הילדים מהשכבה או בגיר איתו הם נפגשו בנסיבות כאלו ואחרות. בחלק אחר מהמקרים, הקורבנות לא מכירים את הסוחט והמגע הראשוני בניהם בוצע באמצעות האינטרנט.
  2. סחיטה על רקע מיני: העוקץ המסעיר מכולם מכונה סחיטה מינית ברשת הוא זה שמבוצע על רקע אינטימי כשהאיום הוא להפיץ תמונות אינטימיות או סרטוני מין של הקורבן לבני משפחתו, לחבריו או באתרים פורנוגרפיים ברשת האינטרנט.
  3. הצפנת מידע: עוקץ אחר הוא חדירה למחשב הקורבן, נעילה של המחשב או הצפנת קבצים ודרישת כופר על מנת לשחרר את המידע. מתקפה זו מכונה גם ransomware או "כופרה".
  4. סחיטה באמצעות דואר אלקטרוני: אחד הנסיונות הנפוצים בשנים האחרונות הוא סחיטה במייל, משלוח מייל בתפוצה רחבה ובו דרישה לתשלום דמי סחיטה, לרוב, באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים דוגמת ביטקויין. בחלק מהמקרים, הסוחט יכלול במייל הסחיטה גם פרטים אישיים של הנסחט כמו סיסמאות או פרטים אישיים, כדי להוכיח רצינות כוונותיו.
סוגי סחיטה נוספים קיימים ומתעדכנים כל העת, אנו דואגים להישאר מעודכנים ולפתח שיטות חדשות לטיפול במקרי סחיטה ברשת. צוות המומחים שלנו זמין 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, מגבש אסטרטגיה מותאמת אישית בכל מקרה ומקרה ופועל באינטלגנציה ובאמצעות כלים טכנולוגיים על מנת להגן על הקורבן ולשחרר אותו מאימת הסוחטים. סחיטה באינטרנט

אינדיקציות לכך שנפלת קורבן לסחיטה

לרוב, לא יהיה לך ספק שנפלת קורבן לסחיטה ברשת. הסוחט יאמר זאת בצורה מפורשות, אגרסיבית ואלימה ויעמיד בפניך אולטימטום מאוד ברור לתשלום דמי הסחיטה. בין אם הסחיטה מתרחשת בהודעת מייל, בשיחות טלפון או בהתכתבויות ב-WhatsApp או בסחיטה באמצעות Facebook Messenger, לא ניתן להתבלבל שהסוחט דורש סכום כסף גדול שאם לא ישולם לו – הוא יפגע לכאורה בקורבן. אך ישנם מקרים פחות ברורים בהם הסחיטה נעשית בדרכים מתוחכמות יותר, אחד העוקצים הבולטים הוא הונאה רומנטית במהלכה הסוחטים יוצרים דמות פיקטיבית ברשת האינטרנט, חשבון פייסבוק או אינסטגרם, כרטיס באתרי היכרויות או באפליקציית Tinder, מתחילים לשוחח עם הקורבן ומפתחים איתו מערכת יחסים רומנטית פיקטיבית. ככל שעובר הזמן, מפתח הקורבן תלות רגשית בסוחטים ובשלב זה יתבקש הקורבן להעביר סכומי כסף "לבת הזוג" החדשה שהכיר כדי לאפשר לה לבצע פעולה כוזבת מסויימת, למשל:
  • לרכוש כרטיס טיסה לישראל כדי להגיע ולפגוש את הקורבן.
  • לשלם חשבונות בשל קריסה כלכלית מפתיעה.
  • להשתחרר ממעצר ולשלם ערבויות והוצאות משפט.
  • לרכוש תרופה או לשלם עבור הליך רפואי דחוף.
  • לשלם חשבונות, להשתחרר מבית מעצר, לרכוש תרופה חשובה או שאר תירוצים.
נראה שהאינדיקציה הברורה לכך שנפלת קורבן לסחיטה ברשת היא העובדה שאדם דורש ממך כספים תוך הפעלת מניפולציה, איום או לחץ. אם יש לכם ספק, פנו לקבלת ייעוץ בכל עת. צוות מומחי הסייבר שלנו יאבחן במהירות את הסיטואציה בה אתם נמצאים וככל שיוחלט שנפלתם קורבן לסחיטה ברשת, תוצע לכם דרך עבודה והתנהלות כדי להילחץ מהמצב.

טיפים להתמודדות

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם סחיטה ברשת, למרבה האירוניה, היא לפעול להגברת המודעות כדי לא להכנס מלכתחילה למצב של סחיטה. אך מה נעשה אם כבר נקלענו לסחיטה מינית?
  1. פעל בקור רוח – ההיסטריה בה מצוי הקורבן גורמת לו לקחת החלטות שגויות. השתדל לשמור על קור רוח רב ככל האפשר.
  2. אל תשלם – תשלום דמי סחיטה לעולם לא מסיים את הסחיטה, ההיפך, הוא רק מגביר אותה. אל תשלם לסוחטים ואם מופעל עליך לחץ כבד, נסה לעכב אותם ככל האפשר.
  3. לתעד את הנעשה – אל תמחק הודעות, תמונות, התכתבויות וחשבונות. דאג לתעד את כל מה שקורה כדי שנוכל לסייע לך.
  4. פנה למומחה סייבר – במקרי חירום פונים לאנשי מקצוע ולא מנסים להתמודד לבד. חוסר הניסיון שלך בהתמודדות עם משבר סחיטה יוביל אותך לקחת החלטות שגויות שעלולות לפגוע בך. מעבר לכך, אין לך את הכלים הטכנולוגיים, המשפטיים והמנטאליים כדי להתמודד מול ארגוני הפשיעה שסוחטים אותך, לשם כך אנו כאן.
מוקד Cybercrime פעיל 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע ומורכב ממומחי אבטחת מידע וסייבר, קציני אבטחת מידע, עורכי דין לעבירות מחשב ויוצאי מערכת הביטחון ויחידות סייבר מובחרות. הייעוץ הראשוני הוא ללא עלות.
5 מתוך 5 - (21 הצבעות)
מאמרים נוספים מהתחום
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים או חייגו אלינו!
מאמרים מובילים
חייגו עכשיו